21 Eylül 2010 Salı

İskele Edebiyat Dergisi

Dergiler önemlidir. Hele söz konusu edebiyatsa... İmkanların artmasıyla birlikte son yıllarda edebiyat dergilerinde büyük bir artış söz konusu. Bu çok sevindirici bir durum. Kimileri çok dergi çıkmasının kaliteyi düşürdüğünden dem vursa da ben buna katılmıyorum. Her dergi, yeni bir heyecandır. Yeni, genç yazarlara bir "kapı" demektir. Onların edebiyata tutunma sebebidir bir nevi. Zaten hiçbir edebiyat dergisi birbirine rakip de değildir. Hepsinin ortak bir amacı vardır: Edebiyatı ve güzellikleri yaymak.

Her dergi kendi derununda bazı sorunlarla mülemma olsa da -neredeyse- hepsinin düçar olduğu ortak sorunlar da var. Bu sorunların en başında "maddiyat" geliyor. Maalesef birçok dergi kendi ayakları üstünde zar zor duruyor. Her geçen gün yeni edebiyat dergileri çıkarken, bir taraftan da kapanan dergiler oluyor. Bu sorunlardan vareste bir edebiyat, en büyük temennimiz...

İskele Edebiyat'ın temelleri yaklaşık 1.5 sene Aydın'da, emektar edebiyat ve kültür adamı Ali Haydar Hoca (Öztürk), abim Kağan Aksoy ve dergimizin editörü Safa arkadaşımın (Arslan) biraraya gelmesiyle atıldı. Sonradan bu kadroya yazı işleri müdürümüz Mücteba'nın (Sezen) ve birkaç önemli ismin daha katılmasıyla ilk dergi için hazırlıklar başladı. İlk sayı Bahar '10, Mayıs ayında basıldı. Genç yazarların ağırlıklı olduğu bir yazar kadrosu var. Kendi yazarlarımızdan (Biz Böyleyiz) Akın da yazısıyla bu isimlerin içinde yer alıyor.

İskele Edebiyat, bu aralar ikinci sayıları için hazırlıklarını tamamlıyor. En kısa süre içinde de Güz '10 sayısı elimizde olacak inşallah. Umuyoruz bu dergimiz, sizlerin de desteğiyle uzun soluklu olur.

Editörden

Yazmak, diyordu şair, faniliğin saldırısına karşı bazı insanların göstermiş olduğu reflekstir. Tam bir yıl önce bizi sonsuz sularda bu yolculuğa çıkaran şey de galiba bu refleksti. Hiçbirimizin “mesleği” değildi edebiyat ama “meselemizin” ta kendisiydi. Bunun için de vaktimizden bir mesai saati ayırmadık edebiyata. Ona ömrümüzün tamamını mesai kılma niyetinde olduk, rüyalarımız da dahil.
Bu sulara ineli bir yıl oldu demiştim. Başladığımız bu yolculukta sise de maruz kaldık, rüzgarların hırçınlıklarına da. Ama bir hayalimiz vardı ve bu hayal ile direndik tüm bunlara. Ve şimdi sığınma talebimizi kabul eden bu İSKELE’deyiz. Hayalimizin gerçekleştiğine şahitlik eden gözlerimiz artık ufku gözlüyor. Yoldan çıkarak yola çıkmış birilerini bekliyoruz. İskele’miz, ortak itirazlarımız ve ortak aşklarımızla buluşabileceğimiz bir yer olsun istiyoruz.
Şimdi isteğimiz bir kenarda bekleyedursun, devam ediyor yolculuklar. Kimimiz yolculuğa İskele’de mola verip devam edecek, kimimizin yolculuğu da bu iskeleden başlayacak. Ama hepimiz kendimizce güzel olanı paylaşmak için yolda olacağız. Sıyrılıp birşeylerden yolda olmak… Bu bile ayrı bir güzellik belki de.
Sözü daha fazla uzatmadan, sizi güzelliklerimizle baş başa bırakmak istiyorum.
Hepiniz hoşgeldiniz efendim ve bir sonraki sayıda görüşünceye kadar hepinize hayırlı yolculuklar.

Dergide neler mi var?
Çınar Dibi Pandorası, Mehlika TOYGA
Meryem’le Dertleşmeler(şiir), Ersin POYRAZ
Üçü Bir Arada Çöp Kutuları, Okan AKSOY
Cümlelerin Sonuna Üç Nokta Koyma Hastalığı, Akın ÖZKAN
Rügarüstüne Kaçış(şiir), Mücteba SEZEN
Aydınoğlu Mehmet Bey Döneminde Kültür Hayatı, Ali Haydar ÖZTÜRK
Alnına Yollar Yazılan(şiir), Hüdayi CAN
Rakamlara Her Zaman Güvenmeyiniz, Kağan AKSOY
İz(şiir), Safa ARSLAN
Roman İçinde Roman Yahut Bir Aytmatov Klasiği, Ömer KARATAŞ
Bu Bir Geç Kalıştır, Asaf ALİ
Gök Çizemeyen Ressam(şiir), Asım AKSOY
Yumurta-Süt-Bal Kardeşliği, Mustafa Ali VAROL
Bir Güz Medeniyeti Çocukları(şiir), Mehmet ÖNAL
Gören Göz Kalp midir?, Zahide ERDOĞAN
Raf Arası: Ademin Kanadı, Keşşaf ÇELEBİ

İletişim:
iskeledergi@gmail.com
http://www.facebook.com/iskeledergi
0 505 458 77 31 – 0 533 350 22 55

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder