2 Eylül 2010 Perşembe

Vesveseler Bardak Gibidir

İnsanların hayatları parça parçadır ve bir tren yolculuğu gibidir. Nereye gideceğini bilmediğin bir trene biner ve geri dönüşü olmayan bir yolculuğa başlarsın. Bir sonraki durakta da yeni bir kararla başka bir trene binersin. Farkında bile olmazsın ama ilk başladığın noktadan çok uzaklaşırsın. Bu döngü devam eder ve hayatın böylece dallanıp budaklanır.

Hayatımın en önemli dönemlerinden birini yaşıyorum. Önümüzdeki yıllarımın nasıl geçeceğinin belli olacağı bir dönem. En son 4 sene önce üniversite sınavıyla böyle bir dönem yaşamıştım ve Allah'ın izniyle güzel bitmişti. Ben her dönem arasını aynı zamanda bir bina yapımına da benzetirim. İnsan, yaşadıklarıyla bir bina yapar. Nasıl yaşıyorsa bina da öyledir. Lakin her kat da birbirinden farklıdır, çünkü dönemler bile parça parçadır. Bir binanın yapımında küçük bir ihmalkarlık, çok ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir. Sanırım Oscar Wilde da zamanında bunu vurgulamıştı: "Günün en basit hadiseleri, seciyeyi inşa eder ve yıkar."

Malumunuz öğretmen atamaları ertelendi, savcılık duruma el koydu. Hatta az önce okuduğuma göre Mit bile devreye girmiş. Olaylar gittikçe büyüyor ve sınavın iptal olma olasılığı da artıyor. Hayatımın böyle bir döneminde daha bineceğim treni bile göremiyorum. İnsanın aklı haliyle takılıyor bazen. 'Belirsizlik, en kötü karardan bile kötüdür' derler. Lakin ne olursa olsun aklını çok da doldurmamak gerekiyor. Bir bardağı elinize aldığınızı ve tüm gün elinizi havada tuttuğunuzu farz edin. Dayanabilir misiniz? İnsanın biyolojik yapısı buna müsait değildir. Vesveseler de o bardak gibidir. Eğer aklınıza giren bir vesveseyi hiç çıkarmadan orada bırakırsanız gittikçe ağırlaşır. Beyniniz iflas eder.

Inception'da da geçtiği gibi dünyadaki en bulaşıcı virüs bir fikirdir (the most contagious virus is an idea). Bu sebeple her gün tuttuğumuz bardakları yere atıp, onları kırmalıyız ve yolumuza doğru tren çıksın diye Rabbimize dua etmeliyiz.

Ey fani hayatımı belirleyecek olan Kpss, ahiret hayatımı da belirleyebilir misin; sen ölüm denen gerçeği bilir misin?

Hasbunallahu ve ni'mel vekil ni'mel Mevla ve ni'me'n nasîr”
(Allah Teala, bize yeter, O ne güzel vekildir. Ne güzel Mevla ve ne güzel yardımcıdır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder