31 Ağustos 2010 Salı

Jeux d' Enfants (Cesaretin Var mı Aşka?)

Küçük bir çocuğun sözcükleriyle: 'Asla oynamamak gereken bir oyun var ki; yani asla oynamamak gerekiyor. En iyi arkadaşınız teklif etse bile...' diye başlayan ve ilk sahnelerinden filmin sonuna kadar hem masum hem tehlikeli birçok oyuna şahit olduğumuz 2003 yapımı bir Fransız filmi.

Filmin aynı zamanda senaryosunu da yazan Belçikalı yazar ve animasyoncu Yann Samuell'in bu ilk yönetmenlik deneyiminde ona Guillaume Canet ve Marion Cotillard seyir zevki yüksek bir oyunculukla destek oluyorlar.

Filmin konusu aslında sinemada sıkça başvurulan bir tema: Aşk. Lakin bu filmi diğerlerinden farklı yapan o kadar çok öğe var ki! Kurgu, sahne seçimi, oyuncular ve elbette müthiş senaryo...

Haylaz olmakla birlikte göçmen fakir bir aileden geldiği için çevresi tarafından pek hoş karşılanmayan Sophie ve kanser yüzünden küçük yaşta anne şefkatinden mahrum kalan Julien'in tesadüfle başlayan ve yıllarca sürecek olan arkadaşlığıdır filmin konusu. Bu ikili, Julien'e annesi tarafından hediye edilen bir kutu eşliğinde oyuna ve de filme başlarlar, oyunun kuralı basittir: her defasında 'Cap ou pas cap?' (Var mısın yok musun?) sorusuna cevap vermek. En başta oynadıkları oyun her çocuğun yaptığı masum cesaret gösterileridir; öğretmene karşı gelmek, evden kaçmak, masa altında saklanmak gibi...Lakin zamanla hem oyunlarında hem de arkadaşlıktan aşka dönüşen ilişkilerinde daha fazla cesaret göstermeleri gerekmektedir. Zaman zaman aşktaki tutku unsurunu biraz fazla kaçırmış olan bu filmin son sahnesi var ki adeta bünyede beton etkisi yaratmakta, izlerken kendinizi ayakları çimentoya batırılıp denize fırlatılmış gibi hissetmektesiniz.

Tüm zamanların en iyi aşk şarkılarından biri olarak anılan Edith Piaf' ın La Vie en Rose şarkısının Louis Armstrong tarafından seslendirilen İngilizce versiyonuna da bu filmde rastlanmaktadır ve şarkı filmdeki aşkın zamanın ötesine geçebilmesine büyük katkı sağlamıştır.

Son olarak şu an aşık olacak kadar cesur olamayanlara şiddetle tavsiye edilir!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder